Τον τελευταίο καιρό όλος ο πλανήτης έχει συντονιστεί σε μια κρίση που θυμίζει σενάριο που δεν πιστέψαμε ότι θα ζήσουμε ποτέ – ή τουλάχιστον όχι με αυτόν τον τρόπο. Βιώνουμε όχι μόνο πρωτόγνωρες, αλλά και σοκαριστικές διαδικασίες που αφήνουν δυνατά το αποτύπωμά τους. Στην εποχή όπου ο εγκλεισμός, η μάσκα και το αντισηπτικό έχουν συνδεθεί με την έννοια της προστασίας, αντιλαμβανόμαστε πόσο η ψυχή και το μυαλό μας αγωνίζονται να βρουν ισορροπίες. Μέσα σε λίγες μέρες, έχουμε χάσει την καθημερινότητά μας, την επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους, τη λειτουργία της δουλειάς μας, την τόσο απλή ελευθερία του να μας αγγίξει μια ηλιαχτίδα χωρίς χρονομέτρηση/ χαρτιά και αποδεικτικά στοιχεία. Βιώνουμε μια κρίση πανανθρώπινη, συναισθηματική, οικονομική, υπαρξιακή.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη συνθήκη και να διαχειριστούμε τις πολλαπλές δυσκολίες της?

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό που πολλές φορές είτε δε γνωρίζουμε, είτε προσπερνούμε. Οτιδήποτε βιώνουμε ψυχικά – όσο δύσκολο και αν είναι στην αίσθησή του – είναι μια αντίδραση του οργανισμού μας σε αυτό που συμβαίνει. Άρα λοιπόν, προτού προλάβουμε να ενοχοποιήσουμε τη δυσφορία, το θυμό ή τη στεναχώρια μας, ας δούμε με καθαρή ματιά ότι είναι δικές μας αντιδράσεις και μάλιστα χρήσιμες για την εκτόνωσή μας και την πορεία προς την αφομοίωση των αλλαγών. Τόσο το σώμα όσο και η ψυχή μας, επιβιώνει μέσα από την ικανότητα της προσαρμογής (που είναι ο πιο σημαντικός μας στόχος στο τώρα).

Και μένουμε σπίτι. Δυο λεξούλες που φέρνουν τόσο πολλές προκλήσεις. Μένουμε με τον εαυτό μας, με τις σκέψεις, με τις αγωνίες μας. Έρχονται και αυτές για να μας καθοδηγήσουν να βρούμε την ασφάλεια και τον έλεγχο. Περιμένουν λοιπόν απαντήσεις! Καλά θα κάνουμε να τις δώσουμε, αντί να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά εκφράζοντας τον πανικό. Να δούμε ότι όντως κάνουμε πράγματα για την προστασία μας και κυρίως… Να θυμίσουμε στον εαυτό μας ότι έχει φτιαχτεί για να μπορεί να αντιμετωπίσει και να αντέξει πολλών ειδών κρίσεις και προκλήσεις. Και αυτό κάνει! Για αυτό μένει σπίτι, για αυτό κάνει υπομονή, για αυτό ετοιμάζεται μέσα από όλα αυτά, να ξαναβγεί στη ζωή του και πιο σοφός και ώριμος να δει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, όπως δεν ήταν ποτέ…

Πρακτικά και καθημερινά;
• Τηρούμε ωράριο που μας κρατά λειτουργικούς και αφιερώνουμε χρόνο σε πράγματα που μας ευχαριστούν/ μας ενδιαφέρουν και βοηθούν τον απεγκλωβισμό της σκέψης.
• Δεν ενημερωνόμαστε όλη την ημέρα! Αν ακούμε ασταμάτητα και μάλιστα μόνο ένα πράγμα σε επανάληψη, καταδικάζουμε τον εαυτό μας να μην έχει ούτε ένα λεπτό σκέψης και πόσο μάλλον ησυχίας.
• Μένουμε σπίτι, αλλά κατοικούμε σε ένα σώμα που μας χρειάζεται σαν μικρό παιδί. Περιμένει από εμάς μια καλή διατροφή, μια ευκαιρία για κίνηση και κάθε είδους χάδι – έστω συμβολικό. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ένα γεμάτο σπίτι πολύ πιθανό να γίνει η παγίδα του να «γεμίσουμε» πολύ γρήγορα και το σώμα μας, καθώς η ευχαρίστηση ψάχνει τις πηγές της!
• Λίγες ασκήσεις, λίγη κίνηση, λίγος χορός μέσα στη μέρα, μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν το σώμα μας, αλλά και να αλλάξουν πολύ την ενέργεια της καθήλωσης και του εγκλωβισμού που νιώθουμε.
• Επικοινωνούμε με ανθρώπους που μας εκφράζουν και βάζουμε και σε αυτό ένα πλάνο. Πόσες ώρες άραγε τη μέρα αφιερώνουμε στο τηλέφωνο;
• Χρησιμοποιούμε τεχνικές χαλάρωσης αν νιώθουμε έντονη πίεση, είτε με ασκήσεις αναπνοής, είτε με διαλογισμό, είτε με απλά πράγματα που ξέρουμε ότι μας αποφορτίζουν (μουσική, διάβασμα, κλπ).
• Η τεχνολογία και οι ειδικοί είναι δίπλα μας! Αν αισθανθούμε την ανάγκη, δεν εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας μέχρι η δυσφορία μας να γίνει βασανιστική.

Κλείνοντας, κρατάμε αυτό… Στο ξεχωριστό και παράξενο κεφάλαιο της ζωής μας, ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας με ενδιαφέρον στα δωμάτια που βρισκόμαστε σήμερα, δίνοντας μας όλα αυτά που θα δίναμε σε κάποιον που αγαπάμε αληθινά.